Atentie la WordPress! Infractorii cibernetici folosesc din ce in ce mai multe domenii pentru atacuri

sâmbătă, der 20. februarie 2016
admin

Potrivit celui mai recent studiu Cisco pe teme de securitate (Security Capabilities Benchmark Study), numarul domeniilor WordPress utilizate de infractorii cibernetici a crescut cu 221% intre februarie si octombrie 2015. Raportul facut pe 2.400 de companii, din 12 tari, a avut ca scop determinarea gradului de pregatire al companiilor in fata atacurilor cibernetice.

Securitatea cibernetica

Ca urmare a dezvoltarii continue a tehnologiei digitale, precum si cresterii exponentiale a utilizatorilor acesteia, in ultimii ani se remarca o nevoie din ce in ce mai pregnanta, la nivel global, de a adopta si implementa masuri de prevenire si protejare a activitatilor multiple care au loc zilnic. Vorbim aici atat despre actiuni uzuale, care implica folosirea datelor cu caracter personal, cat si despre activitatile companiilor private si a institutiilor de stat, care devin cu precadere victimele hackerilor.
In marea majoritate a cazurilor, incidentele de securitate cibernetica apar atunci cand dispozitivele sunt conectate la Internet, insa nu este o regula generala, fiindca pot fi vulnerabile si sistemele aflate offline. De exemplu, stiati ca un computer neprotejat, conectat la Internet, poate fi compromis in mai putin de un minut?
Statisticele ne arata si ca, 60% dintre atacurile cibernetice din 2014 au vizat organizatii mici si mijlocii, mai vulnerabile din cauza resurselor limitate pe care le au la dispozitie pentru a investi in securitate. Care este, totusi, finalitatea acestor actiuni? Daca ar fi sa oferim un raspuns-sinteza, acesta ar consta in obtinerea de foloase necuvenite, prin mijloace directe sau indirecte.
Altfel spus, „banii” , fie ca vorbim despre furtul de date personale, fie ca vorbim despre atacurile asupra companiilor, pentru a cauza acestora prejudicii de imagine, incetinirea activitatii si productivitatii acesteia (prin compromiterea website-ului, afectarea retelei de calculatoare sau alte echipamente care devin nefunctionale, alterarea sau distrugerea datelor, infectarea retelei etc.) si scoaterea acesteia de pe piata.

Platforma WordPress

In ceea ce priveste mijloacele propriu-zise prin care se lanseaza cele mai frecvente „atacuri”, in afara de aplicatiile mobile si platformele social media, hackerii tind sa acorde in ultimii ani o atentie deosebita platformelor de content management, dintre care, cea mai cunoscuta si utilizata o constituie WordPress-ul (de la bloguri, pana la paginile web ale companiilor si institutiilor).
Pentru a-si sustine atacurile, infractorii cibernetici compromit serverele, in special cele dedicate platformei WordPress. Asadar, pe cat de utilizata este aceasta platforma, pe atat de nesigura pare sa fie din punct de vedere al vulnerabilitatilor, peste 60% din totalul site-urilor sparte fiind pe WP.
Nu ne ramane decat sa ne informam si sa luam toate masurile necesare, pentru prevenirea si combaterea acestor atacuri si schimbarea statisticilor ingrijoratoare. Potrivit unui eurobaromentru realizat de Parlamentul European in 2015, criminalitatea cibernetica provoaca anual, in economia globala, o paguba de peste 400 de miliarde de dolari, peste 150.000 de virusi si malware circuland zilnic in mediul online. Partea cu adevarat problematica, insa, consta in faptul ca mai mult de jumatate dintre aceste sisteme nocive raman nedetectate de sistemele antivirus.

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.